arabica

Zwykło się myśleć, że jeżeli dobra kwa to koniecznie arabica, lecz ile jest prawdy w tym, że ten gatunek jest drogi oraz dominujący na świecie? Dlaczego tak niezwykle skłaniamy się w kierunku kawy rodzaju arabica?

kawa do ekspresu arabica
Czym jest arabica?
Kawa arabska inaczej Coffea arabica to gatunek roślin z rodziny marzanowatych, zwany również kawowym drzewem. Historycznie odmiana ta pochodzi z Abisynii, Mozambiku oraz częściowo z obszaru Wielkich Jezior afrykańskich. Ten gatunek w zależności od miejsca, w jakim dojrzewa, ma absolutnie rozmaite potrzeby oraz może to znamiennie wpływać na smak ostatecznego artykuły, innymi słowy kawy. Mimo że do rodziny kawowowców kategoryzuje się dziesiątki tropikalnych roślin, to produkcja kawy opiera się praktycznie na dwóch gatunkach:
•    Arabica
•    Robusta
Niby na główny rzut oka ich ziarna i krzewy są niezwykle analogiczne, to niemniej jednak się różnią.
Kawa Etiopia Yirgacheffe
Drzewka Arabica mają od 3 do 5 metrów wielkości, ich łodyga jest łatwa i równa, a gałązki długie i cienkie.

Arabica w uprawie i wzroście najlepiej czuje się w ciepłym klimacie strefy tropikalnej, jaka rozciąga się wzdłuż równika. Ten gatunek uprawiany jest przeważnie poza Afryką w strefie międzyzwrotnikowej Ameryki Południowej, na Cejlonie, Jawie i Sumatrze. Roślina prosperuje nieomalże przez cały rok oraz uwielbia ciepło, właśnie dlatego z najogromniejszym powodzeniem uprawia się ją na obszarach górzystych między wielkością 800 a 2000 metrów nad poziomem morza. Co ważne w procesie uprawy ten gatunek kawy jest bardzo odporny na warunki pogodowe, kocha ciepło, ale w odniesieniu do kalendarza wzrostu oraz produkcji pojedynczych ziaren nie jest to tropikalne ciepło. W procesie jej wzrostu wystarczą gruntownie amplitudy w granicach 15-24 stopni Celsjusza.
Z jakiego powodu Arabica jest najlepsza?
Gatunek nazywany Arabica jest de facto słabszy aniżeli Robusta, albowiem zawiera od 1 do 1.5% kofeiny. Arabica to kawa delikatna oraz aromatyczna. Jednak co istotne dla jej handlowej wartości, niezmiernie łatwo ją łączyć z aromatami, wskutek tego czasem wzbogacona posmakiem czekoladowym czy też korzennym. Nim kupimy kawę rodzaju arabica warto przeczytać od początku do końca skład artykułu, może się albowiem okazać, że arabica w wybranej przez nas kawie jest tylko uzupełnieniem.