Lekarze niepokoją, że aktualnie wzrasta liczba osób schorowanych na alergię. Będzie to jedna z najbardziej legendarnych chorób cywilizacyjnych, która dotyka coraz młodsze osoby. Dziś rośnie na przykład odsetek niemowląt dotkniętych wyłonionymi alergiami. Pośród tak młodziutkich pacjentów zwykle następuje alergia na wyłonione produkty spożywcze. Sporo niemowląt, u których uczulenie objawia się przede wszystkim zaczerwienioną i swędzącą skórą, cierpi z powodu alergii na laktozę, czyli białko mleka krowiego. W takiej sytuacji matki, jakie własne dzieci karmią piersią, powinny całkiem odstawić wszystkie artykuły mleczne, takie jak mleko, sery, masło. Muszą również monitorować reakcje dziecka w owym czasie, gdy zjedzą inne towary potencjalnie mocno alergizujące, a w następstwie tego soję, jaja lub też orzechy. Jeżeli dziecko karmione jest sztucznie, wypada podawać mu wyjątkowe hipoalergiczne mieszanki, w jakich białko krowie jest zastąpione sojowym albo w jakich zastosowano hydrolizat białka krowiego. W wypadku dzieci z alergią należy również mocno uważać podczas rozszerzania diety. Należy w głównej mierze podawać nowe produkty osobno oraz co kilka dni.
Dzięki temu można będzie łatwo ustalić, które z nich wywołują wystąpienie jakiś niepożądanych objawów. Rzecz jasna zasady te dotyczą też starszych osób, u jakich występuje alergia na wybrane produkty spożywcze. W takiej sytuacji najodpowiedniej jest najzwyczajniej w świecie wyeliminować z domu pokarmy uczulające. W tej sytuacji nadzwyczaj istotne jest wsparcie całej rodziny. Jeżeli któregoś z jej członków dotknęła alergia, najodpowiedniej jest, jeśli wszyscy po prostu przestrzegają właściwych zasad diety i nie jedzą mleka lub ewentualnie towarów zawierających orzechy.